Cesta duchovního růstu k PROBUZENÍ

ZIMA
 
Zimní jídla jsou ta, která zahřívají. Energie je schovaná uvnitř - čočka, fazole, křížaly, kořenová zelenina,  ...

 

Kvašené zelí do zavařovaček

https://hobby.idnes.cz/kysane-zeli-vyroba-0a2-/hobby-domov.aspx?c=A130221_110424_hobby-domov_bma

 
Rýže s ředkví
Uvaříme rýži, poté do ní vmícháme na kostičky nakrájenou bílou ředkev, přidáme trošku oleje. Kdo chce, tak sůl.
 
Segedinský guláš - velký podíl syrové stravy
Zpěníme cibulku, na cibulku dáme nakrájené brambory, zasypeme lžičkou pálivé papriky a lžící sladké papriky, trochu kmínu a sůl. Chvíli mícháme a potom zalejeme vodou a vaříme. Pak odstavíme a počkáme až trochu klesne teplota, pak přidáme nastrouhanou mrkev a kvašené zelí.  Zelí a mrkev zůstanou čerstvé a křupavé. Každopádně guláš má říz a velmi vitální chuť. Velmi chutná i mužům
 
Lepenice s kyselým zelím

Naprosto jednoduché. Uvaříte brambory jako na bramborovou kaši. Slejete vodu - ne všechnu. Rozmačkáte. Dovnitř pak vmícháte kyselé zelí. Nebude se již vařit, takže si zanechá všechnu svou hodnotu i vitamín C. Můžete posypat cibulkou. Děti tohle jídlo milují.

 

Bílé fazole v rajské omáčce

Naprosto jednoduché. Přes noc namočené bílé fazole uvaříte. Rajský protlak ze sklenice dáte do hrnce, posypete oregánem, zahřejete nebo lehce povaříte. Smícháte s fazolemi.

 

Kapusta

Naprosto jednoduché. Kapustu nadrobno nakrájím, dám ji dusit (česnek, sůl). Vedle uvařím buď ovesné vločky ve vodě nebo pohanku. Když je kapusta hotova, tak do ni ovesnou kaši nebo pohanku vmíchám. Hotovo.

 

Celerové karbenátky

ZACHUTNAJÍ VAŠIM DĚTEM I VAŠEMU MUŽI.

Na hrubém struhadle nastrouháte syrový celer, jednu mrkev, nakrájíte jednu cibuli. Sůl, česnek. 

Tuto směs zasypete strouhankou. Přidáte dvě vajíčka od slepiček z farmy (ne od týraných slepiček z klece!). To celé po chvíli změkne, dobře se tak tvoří koule, které rozplácnete a smažíte.

 

 

Salát - uvařená rýže, zelí, mrkev, olej, sůl

Rýže uvařená, zelenina syrová - nevařit!

 
 
Salát - opražené sojové boby, zelí, mrkev, olej, sůl

Sojové boby na noc namočte, oni nabobtnají. Druhý den je dejte na suchou pánev pražit. Během pražení osolte. Chutnají trošku jako oříšky. Nesmí začít černat.

Zelenina je syrová - nevařit!

 
 
Salát - uvařená pšenice, zelí, celer, mrkev,olej, sůl + TOFUNÉZA

Namočte pšenici, ona přes noc nabobtná, pak ji uvařte. Zelenina je syrová - nevařit!

 

Salát - naklíčené žito, naklíčené mungo, cibule

Smíchat, trochu olej, sůl a jíst.

 

Naklíčené mungo, cibule, rýže

Čerstvá cibule, naklíčené mungo, uvařená předem namočená rýže, olej, sůl... Těch naklíčených semen nedávejte zpočátku mnoho. Cibuli můžete, než rýže dovaří, nakrájet na kostičky a nechat ji projít horkem spolu s rýži. Cibule ztratí ostrost a rýži hezky dochutí.

 
Kyselý salát - kyselé zelí + čerstvá řepa

Smíchat, trošku oleje, případně sůl

 
Čočka s mrkví

Uvařit sypkou čočku a pak (už nevařit) do ní nastoruhat hodně mrkve. Zůstane čerstvá. Případně nakrájet cibuli.

 

Řepa s pšenicí

Uvařit předem namočenou pšenici (nebo žito). Nastrouhat čerstvou řepu - olivový olej, sůl.

 

Celozrné palačinky se zelím

Palačinky z celozrné pšeničné mouky. Pouze voda a mouka + sůl. Drží to pohromadě i bez vajíčka. Až při konzumaci si do palačinky zarolujeme čerstvé našlapané kyselé zelí. Je to úžasné. Jako zákusek si můžete poslední palačinky dát nasladko - marmeláda, skořic.cukr...

POZNÁMKA: palačinky nedělejte z žitné mouky. Žito při vysoké teplotě uzavře póry a už se do něj nedostanete. To znamená, že se palačinka upeče zvenčí, ale uvnitř bude stále nedodělaná.

 
Perník s jablky

Do vyšší mísy dáte 1/2 kg  polohrubé nebo hladké mouky (já používám celozrnou jemně mletou), 20 dkg cukru (já používám hnědý), 3-4 ks nahrubo nastrouhaných jablek, 2 dcl oleje,  lžička sody, lžíce koření do perníku, špetka soli.

Pak dle potřeby dodáte vodu nebo vodu, ve které je rozpuštěná lžíce sojového mléka.

Kolik? Prostě těsto musí ztěžka skapat na plech. Tam těsto rozetřete a dejte péct.

Ne úplně naprudko, protože by se perník nezvedl.

Trouba nemusí být předehřátá.

Žádná buchta, žádná bábovka, koláče NIC NEPOTŘEBUJE VAJÍČKA. Jde to i bez nich !

 

ZELŇAČKA - velký podíl syrové stravy

Uvařte základ pro zelňačku - brambory, sůl, bobkový list, nové koření. Pro zahuštění hrst ovesných vloček.

Nastrouhejte SYROVOU ŘEPU a smíchejte ji s nakrájeným KVAŠENÝM ZELÍM. Tuto směs můžete mít připravenou den předem.

Až se polévka uvaří, tak ji odstavte, nechte klesnout teplotu a do toho TUTO SMĚS VMÍCHEJTE.

Nalejte trochu PANENSKÉHO OLEJE a případně ještě dochuťte.

 

 

 

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode