https://hobby.idnes.cz/kysane-zeli-vyroba-0a2-/hobby-domov.aspx?c=A130221_110424_hobby-domov_bma
Naprosto jednoduché. Uvaříte brambory jako na bramborovou kaši. Slejete vodu - ne všechnu. Rozmačkáte. Dovnitř pak vmícháte kyselé zelí. Nebude se již vařit, takže si zanechá všechnu svou hodnotu i vitamín C. Můžete posypat cibulkou. Děti tohle jídlo milují.
Naprosto jednoduché. Přes noc namočené bílé fazole uvaříte. Rajský protlak ze sklenice dáte do hrnce, posypete oregánem, zahřejete nebo lehce povaříte. Smícháte s fazolemi.
Naprosto jednoduché. Kapustu nadrobno nakrájím, dám ji dusit (česnek, sůl). Vedle uvařím buď ovesné vločky ve vodě nebo pohanku. Když je kapusta hotova, tak do ni ovesnou kaši nebo pohanku vmíchám. Hotovo.
ZACHUTNAJÍ VAŠIM DĚTEM I VAŠEMU MUŽI.
Na hrubém struhadle nastrouháte syrový celer, jednu mrkev, nakrájíte jednu cibuli. Sůl, česnek.
Tuto směs zasypete strouhankou. Přidáte dvě vajíčka od slepiček z farmy (ne od týraných slepiček z klece!). To celé po chvíli změkne, dobře se tak tvoří koule, které rozplácnete a smažíte.
Rýže uvařená, zelenina syrová - nevařit!
Sojové boby na noc namočte, oni nabobtnají. Druhý den je dejte na suchou pánev pražit. Během pražení osolte. Chutnají trošku jako oříšky. Nesmí začít černat.
Zelenina je syrová - nevařit!
Namočte pšenici, ona přes noc nabobtná, pak ji uvařte. Zelenina je syrová - nevařit!
Smíchat, trochu olej, sůl a jíst.
Čerstvá cibule, naklíčené mungo, uvařená předem namočená rýže, olej, sůl... Těch naklíčených semen nedávejte zpočátku mnoho. Cibuli můžete, než rýže dovaří, nakrájet na kostičky a nechat ji projít horkem spolu s rýži. Cibule ztratí ostrost a rýži hezky dochutí.
Smíchat, trošku oleje, případně sůl
Uvařit sypkou čočku a pak (už nevařit) do ní nastoruhat hodně mrkve. Zůstane čerstvá. Případně nakrájet cibuli.
Uvařit předem namočenou pšenici (nebo žito). Nastrouhat čerstvou řepu - olivový olej, sůl.
Palačinky z celozrné pšeničné mouky. Pouze voda a mouka + sůl. Drží to pohromadě i bez vajíčka. Až při konzumaci si do palačinky zarolujeme čerstvé našlapané kyselé zelí. Je to úžasné. Jako zákusek si můžete poslední palačinky dát nasladko - marmeláda, skořic.cukr...
POZNÁMKA: palačinky nedělejte z žitné mouky. Žito při vysoké teplotě uzavře póry a už se do něj nedostanete. To znamená, že se palačinka upeče zvenčí, ale uvnitř bude stále nedodělaná.
Do vyšší mísy dáte 1/2 kg polohrubé nebo hladké mouky (já používám celozrnou jemně mletou), 20 dkg cukru (já používám hnědý), 3-4 ks nahrubo nastrouhaných jablek, 2 dcl oleje, lžička sody, lžíce koření do perníku, špetka soli.
Pak dle potřeby dodáte vodu nebo vodu, ve které je rozpuštěná lžíce sojového mléka.
Kolik? Prostě těsto musí ztěžka skapat na plech. Tam těsto rozetřete a dejte péct.
Ne úplně naprudko, protože by se perník nezvedl.
Trouba nemusí být předehřátá.
Uvařte základ pro zelňačku - brambory, sůl, bobkový list, nové koření. Pro zahuštění hrst ovesných vloček.
Nastrouhejte SYROVOU ŘEPU a smíchejte ji s nakrájeným KVAŠENÝM ZELÍM. Tuto směs můžete mít připravenou den předem.
Až se polévka uvaří, tak ji odstavte, nechte klesnout teplotu a do toho TUTO SMĚS VMÍCHEJTE.
Nalejte trochu PANENSKÉHO OLEJE a případně ještě dochuťte.