Cesta duchovního růstu k PROBUZENÍ

JARO
Je rozdíl, jestli myslíme jaro v březnu nebo jaro začátkem června.
Brzy zjara se jí samozřejmě zimní jídla - je přece ještě velmi chladno - k nim již dodáváme jarní - lístky kopřiv, medvědí česnek, naklíčená semena.
Naklíčená semena (ředkvičky, řeřicha, mungo, čočka...)vmícháme do čehokoliv - do usmažených brambor, do rýže, do pohanky...

 

30.5.2013  - salát těstoviny, ředkvičky, hlávkový salát, špenátové listy, cibule, lilek, ředkvičky

Lilek usmažit na cibulce. Zbývající zelenina v syrovém stavu. Postup viz JARO 01

 

24.5.2013 - salát fazole, těstoviny, rajčata, cuketa, hlávk.salát, olivový olej

Je 9 C, proto volím fazole.

Fazole si předem namočte, pak uvařte se solí. Těstoviny také uvařte. Zeleninu (jakoukoliv chcete) v čerstvém syrovém stavu nakrájejte a smíchejte. Fazole a těstoviny nechte alespoň lehce vychladnout, NEvmíchejte vařící. Více nesolím. Přidám extrapanenský olivový olej od Vita - prodáváme na Harcovce (www.vivaoliva.cz)

Oběd není nejlevnější, protože vše je třeba koupit a zelenina je zatím dovážená, pouze salát mám ze skleníku. Celý oběd (pro 4 lidi) ale asi kolem 60-70 kč stát určitě bude.

 

28.4.2013 - salát z bylin a krup (duben)

Spousta medvědího česneku, do toho nakrájíte listy pampelišky, pažitku, dodáte květy petrklíče, plícníku a sedmikrásek. Pokud tohle všechno samozřejmě najdete. Vmícháte uvařené kroupy, které se vaří pár minut, když je máte den namočené. Olej a dál podle chuti.

(pozor: medvědí česnek mívá dva lístečky, utrhnout můžete pouze jeden, protože jinak už rostlinka další roky nepokvete).

 
21.4.2013 - konečně jarní byliny

Už je spousta medvědího česneku a pampeliškové listy. Udělali jsme si včera salát. Ten ochutíte olejem, solí. Manžel přidal i olivy :-) . Děti si k tomu daly osmažené brambory s BIOvajíčkem. Já celozrnou housku. Typická zimní jídla už nikdo nechce.

Dnes máme chuť na sladké. Tak jsem uvařila k obědu jen jáhlovou kaši se sojovým mlékem. Do toho marmeládu nebo nastrouhaná jablka.

 

14.4.2013 - přechod zima-jaro

Konečně odchází ta nekonečná zima. Tak se to projevuje i v kuchyni. Mám namočenou celozrnou rýži (ačkoliv to není místní potravina), uvařím ji a již chystám zeleninu. Zatím samozřejmě zimní: nastrouhám mrkev, kousek celeru, nakrájím kousek zelí, ale přidám už i něco jarního. Je opravdu předjaří, tak sotva něco najdu. Ve skleníku mám pár lístečků špenátu, venku se klube medvědí česnek a podívám se u zdí domu, jestli najdu nějaké lístečky pampelišky. Kopřivy jsem zatím nezahlédla. Do týdne budou ale venku. Přidám olej a všechno to i s uvařenou (vychlazenou) rýží promíchám.

Takže jsem našla: pár lístečků špenátu, medvědího česneku a pažitku. Salát tak získal pálivou, svěží chuť. Prostě je JARNÍ.

Mohli byste si koupit semínka řeřichy nebo ředkvičky. Ty namočit a nechat naklíčit a tak si zajistíte něco čerstvého zeleného.

 

rok 2012

Špenát z kopřiv (březen, duben) - v roce 2013 je hojnost kopřiv teprve v květnu

V rukavicích natrháte kopřivy. Nakrájíte. Pak je dáte na pánev - vok (vařím téměř pouze ve voku) dusit. Přidáte česnek, sůl. Zahustíte třeba ovesnými vločkami.

Nebo necháte vyvařit vodu a kopřivy použijete na pizzu. Je to úžasné.

Nebo to nechte s vodou, lehce vychladnuté rozmixujte. Můžete dát jako podklad cibulku. Záleží na vás.

 

KAŽDOU ZELENINU DUSTE KRÁTCE, ABY NEZHNĚDLA - NEUMŘELA.

 

Čím více se otepluje, tím jsou jídla vodnatější a zimní jídla jsou pak jen malou přílohou. V květnu je již plná zahrada zeleniny (ředkvičky, saláty, kedlubny, špenát...)

 

Pohanka a salát, Brambory a salát,

Nevím, jak mám tyto recepty psát. Když už začne salát, tak jej jezte. Udělejte si třeba pohanku nebo brambory, dejte si to na talířek. Udělejte si salát (listový, ledový) s olejem, solí. Ten dejte na tu pohanku. No a to je celé. Proč to komplikovat?

 
Rýže a kedlubny

Když máte kedlubny, tak je nakrájejte, na oliv.oleji s cibulkou nebo bez jen chvíli smažte. Potom vmíchejte do rýže.

 
Špenát listový

Můžete nejprve osmažit brambory a na ně ke konci čerstvý nakrájený salát pokládat. On také zavadne, ale nechte jej tam jen chvíli, aby neztratil svou hodnotu. Hodí se také na pizzu.

 

A dál už něco vymyslíte. Však vy si lehce poradíte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode