Lilek usmažit na cibulce. Zbývající zelenina v syrovém stavu. Postup viz JARO 01
Je 9 C, proto volím fazole.
Fazole si předem namočte, pak uvařte se solí. Těstoviny také uvařte. Zeleninu (jakoukoliv chcete) v čerstvém syrovém stavu nakrájejte a smíchejte. Fazole a těstoviny nechte alespoň lehce vychladnout, NEvmíchejte vařící. Více nesolím. Přidám extrapanenský olivový olej od Vita - prodáváme na Harcovce (www.vivaoliva.cz)
Oběd není nejlevnější, protože vše je třeba koupit a zelenina je zatím dovážená, pouze salát mám ze skleníku. Celý oběd (pro 4 lidi) ale asi kolem 60-70 kč stát určitě bude.
Spousta medvědího česneku, do toho nakrájíte listy pampelišky, pažitku, dodáte květy petrklíče, plícníku a sedmikrásek. Pokud tohle všechno samozřejmě najdete. Vmícháte uvařené kroupy, které se vaří pár minut, když je máte den namočené. Olej a dál podle chuti.
(pozor: medvědí česnek mívá dva lístečky, utrhnout můžete pouze jeden, protože jinak už rostlinka další roky nepokvete).
Už je spousta medvědího česneku a pampeliškové listy. Udělali jsme si včera salát. Ten ochutíte olejem, solí. Manžel přidal i olivy :-) . Děti si k tomu daly osmažené brambory s BIOvajíčkem. Já celozrnou housku. Typická zimní jídla už nikdo nechce.
Dnes máme chuť na sladké. Tak jsem uvařila k obědu jen jáhlovou kaši se sojovým mlékem. Do toho marmeládu nebo nastrouhaná jablka.
Konečně odchází ta nekonečná zima. Tak se to projevuje i v kuchyni. Mám namočenou celozrnou rýži (ačkoliv to není místní potravina), uvařím ji a již chystám zeleninu. Zatím samozřejmě zimní: nastrouhám mrkev, kousek celeru, nakrájím kousek zelí, ale přidám už i něco jarního. Je opravdu předjaří, tak sotva něco najdu. Ve skleníku mám pár lístečků špenátu, venku se klube medvědí česnek a podívám se u zdí domu, jestli najdu nějaké lístečky pampelišky. Kopřivy jsem zatím nezahlédla. Do týdne budou ale venku. Přidám olej a všechno to i s uvařenou (vychlazenou) rýží promíchám.
Takže jsem našla: pár lístečků špenátu, medvědího česneku a pažitku. Salát tak získal pálivou, svěží chuť. Prostě je JARNÍ.
Mohli byste si koupit semínka řeřichy nebo ředkvičky. Ty namočit a nechat naklíčit a tak si zajistíte něco čerstvého zeleného.
rok 2012
V rukavicích natrháte kopřivy. Nakrájíte. Pak je dáte na pánev - vok (vařím téměř pouze ve voku) dusit. Přidáte česnek, sůl. Zahustíte třeba ovesnými vločkami.
Nebo necháte vyvařit vodu a kopřivy použijete na pizzu. Je to úžasné.
Nebo to nechte s vodou, lehce vychladnuté rozmixujte. Můžete dát jako podklad cibulku. Záleží na vás.
KAŽDOU ZELENINU DUSTE KRÁTCE, ABY NEZHNĚDLA - NEUMŘELA.
Nevím, jak mám tyto recepty psát. Když už začne salát, tak jej jezte. Udělejte si třeba pohanku nebo brambory, dejte si to na talířek. Udělejte si salát (listový, ledový) s olejem, solí. Ten dejte na tu pohanku. No a to je celé. Proč to komplikovat?
Když máte kedlubny, tak je nakrájejte, na oliv.oleji s cibulkou nebo bez jen chvíli smažte. Potom vmíchejte do rýže.
Můžete nejprve osmažit brambory a na ně ke konci čerstvý nakrájený salát pokládat. On také zavadne, ale nechte jej tam jen chvíli, aby neztratil svou hodnotu. Hodí se také na pizzu.
A dál už něco vymyslíte. Však vy si lehce poradíte.