Samozřejmě, pokud bude v létě 10 stupňů - i to se může stát - tak automaticky jíme zimní jídla. To ale znáte sami, že si v takovou chvíli nekoupíte meloun. Je to přirozené.
Každopádně je nesmírně úžasné, když máte svou zahrádku.
začínají prázdniny - zrovna jsme dojedli saláty, ale už jsou cukíny, ještě jsem zasela špenát, už se vytvářejí květy brokolice. Takže stále je, co jíst.
průběh prázdnin - fazolky, zelí, cukíny, kapusta, špenát, mrkev, rajčata, okurky, papriky...
Na prudko osmažte cukínu nakrájenou na kostičky. Osolte, přidejte česnek.
Jáhly se musí několikrát spařit, jinak jsou hořké. Pak je dovaříte. Můžete v hrnku rozmíchat sojové mléko a ještě do jáhel dolít. Pak do toho vmíchejte vypeckované třešně.
Třeba na kostičky nakrájenou cukínu a rajčata dejte na pánev. Posypejte obyčejným tofu (hodně osolit), zalejte bílým vínem (1/4 litru a více) a duste pod poklicí (třeba 10 minut). K tomu se pak přikusuje (výjimečně) bílé pečivo, které se do šťávy namáčí.
ale tentokrát to ani nevařte. Prostě cukínu a rajčata na kostičky, smíchat s osoleným tofu, do toho to víno. Je to fantastický salát.
V létě je nejlepší jídla tepelně neupravovat vůbec. Tohle jídlo znáte všichni. Nakrájet, hezky upravit na talířek, polít olejem.
Znovu cukínu naprudko usmažte, mezitím si nakrájejte rajčata, okurky, bazalku. To vmíchejte do pánve, ať se to ještě prohřeje a lehce změkne. A pak už si jen vychutnávejte tu hromadu vitální zeleniny. Já to jím jen tak. Nebo do toho vmíchejte pár těstovin, pokud vám zbyly z minulého jídla. Nebojte se tepelně upravovat okurku. V Chorvatsku vám ji dají na talíř usmaženou s rajčaty - tam jsem se to naučila.
nakrájíte na jemno, osolíte + kmín. Podusíte. Vedle uvařte ovesnou kaši a tu do zelí vmíchejte. Můžete ocukroat hnědým cukrem. Hotovo. Jako přílohu - pohanku.
2 kg kuliček rybízu do hrnce, zasypat kilo cukrem 25 Kč, 2 sačky pektogelu 2 x 12 Kč (přírodní látka z jablek). Nechat vařit, míchat a pak to dávejte do skleniček a rovnou zavírejte. Ono se to samo zatáhne. Tato dávka vám vyjde asi na 10 přesnídávkových skleniček. Budete mít bio marmelády se 100% ovoce za asi 50 kč celkem.
NEDĚLEJTE Z VAŘENÍ VĚDU! VAŘENÍ JE ZÁBAVA.
Mějte ve spíži vždy nějaké přílohy: žitná kolínka, pohanku, jáhly, kuskus, celozrnou rýži, celozrné špagety...