Cesta duchovního růstu k PROBUZENÍ

PODZIM

 

Podzim je přechod z léta do zimy.

Na zimu si zvířata dělají zásoby, to znamená, že se na zimu "vykrmí". Přesto však v přírodě nevidíte obézní zvíře!!!

To znamená, že rozdíl mezi váhou na podzim a v předjaří může být dost značný. Není zde ale ani OBEZITA ani VYCHRTLOST.

Je to jakýsi prostor, ve kterém se váha může pohybovat, aniž by to mělo špatný vliv na ZDRAVÍ. Tohle bychom měli vnímat citem, intuitivně.

 

JIN A JANG

Již někde v polovině prázdnin bylo cítit, že se roční období přesunulo z jangu do jinu. JANG - znamená růst, nový život, květy, plodění... JIN - už je takové "dojíždění" předchozího. Plody dozrávají, tráva již moc neroste, ptáčci a jiná mláďátka odrůstají, aby "včas" mohla odletět, zazimovat atd.

 

A teď znovu k té výživě

Proč jsem výše uvedené napsala? I podzim je dlouhé období. Projdeme si dobou zrání ovoce - švestky, blumy, hrušky, jablka... Slyšela jsem nejednou názor lidí: "ovoce nejím, z toho se moc tloustne!"

Jezte s mírou. Zvířata na zimu tloustnou, aby jim nebyla zima. V zimě pak jíme jídla, která zahřívají. Chcete v zimě mrznout? 

 

RECEPTY

To, co koupíte u místních farmářů. Mají okurky, tak okurky, Jsou ještě rajčata, tak rajčata. Ale už je spousta zimní kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel, řepa...ale i tykve - dýně hokaido. Takže viz letní recepty a postupně začnou zimní.

ZÁŘÍ - Zelí se ještě nešlape, ale vitamín C je v ovoci.

 
21.9. PODZIMNÍ ZELENINA podušená na olivovém oleji (nebo si to dejte syrové)

Nemusíte přemýšlet nad tím, jestli máte všechny látky, které tělo potřebuje. Příroda to VÍ. Jezte to, co je TEĎ a TADY.

5.9.2013 - OBLOŽENÁ MÍSA ZELENINOU - vitariánský způsob

Nyní je na zahrádce ryze letní zelenina, ale už i podzimní. Talíř plný nakrájené syrové zeleniny: rajčata, okurky, syrové kostky cukety, syrové kostky řepy, syrová dýně hokajdo, bazalka... To vše hodně zalít olivovým olejem. K tomu celozrný rohlík, který se v oleji namáčí (ten rohlík není zrovna vitariánská strava :-)  Je to úžasné, obědváme takto denně. (nesolím)

 

5.9.2013 - OBLOŽENÁ MÍSA SE ZELENINOU - veganský způsob

Část výše uvedeného v syrovém stavu: rajčata, okurky, cukety, bazalka...

Část podusit na pánvičce na oleji: čtvrtky cibule, dýně hokajdo, kostky řepy, opražené vlašské ořechy.

Servírujeme na jeden talíř, aby se srovnaly teploty. Nebo zvlášť - jak je libo. Znovu celozrný rohlík na namáčení do oleje. (nesolím)

 
RIZOTO - celozrná rýže, mrkev, celer, petržel, řepa

Předem si důkladně uvařte celozrnou rýži. Na voku na kostičky osmažte (trochu kvalitního oleje) kořenovou zeleninu. Nesmažte dlouho. Nechte ji křupavou. Pak do toho vmíchejte uvařenou rýži. Můžete dát houby, jestli je někde najdete.

 

Polévka z dýně HOKAIDO

Cibulku, na to dýni, ona se rozvaří. Osolit. A něco k tomu. (více receptů najdete kdekoliv na internetu)

Pyré z dýně HOKAIDO

Dejte dýni na kostičky na pánev dusit, stane se z ní pyré. Pak si tuto přesnívávku můžete dávat třeba na bramborové nebo cukínové placky.

 

Na stránce ODKAZY najdete výbornou stránku VEGANSKÝCH RECEPTŮ.

Má kuchyně je prostá, nejsem sběratelkou receptů. Vařím, co mi zrovna příroda dá a jak mě to zrovna napadne.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode